Water pollution and diseases

1. What is potable water otherwise known as?
a. Raw water
b. Irrigation water
c. Drinking water
d. Surface water

2. What is the primary effect of excess phosphorous in the aquatic environment called?
a. Fixation
b. Nitrification
c. Eutrophication
d. Radiation

3. Which pathogen is associated with amoebic dysentery?
a. Protozoa
b. Virus
c. Bacteria
d. Worm

4. Coliform bacteria in water are an indication of the presence of  _________.
a. Radioactive wastes
b. Excess fertilizer
c. Decaying animals and plants
d. Human faeces

5. When algae from an algal bloom die, they are broken down by bacteria that use up much of an essential element of water. What are we referring to?
a. Carbon dioxide
b. Oxygen
c. Food chemical
d. Pesticides

6. Of the following indicators of the health of a water body, which is not accepted means of measuring pollution in rivers?
a. COD (chemical oxygen demand)
b. CO2 (carbon dioxide) level
c. BOD (biochemical oxygen demand)
d. Coliform content

7. Where on earth is most of the available freshwater found?
a. Oceans
b. Ice caps and glaciers
c. Aquifers
d. Surface water

8. Which of the following actions best describes ‘conserving’ water?
a. Using the same amount
b. Using less
c. Not using any
d. Using more

9. Filtration is a common, conventional method for water purification. Nowadays, a membrane technique, which removes almost all minerals and salts from water, is being used to purify water. What is this method known as?
a. Distillation
b. Sedimentation
c. Reverse osmosis
d. Boiling

10. Acid rain with a pH (hydrogen ion concentration) of 3.6 has 100 times the acidity of normal rain. What is the approximate pH of normal rain?
a. 5.6
b. 6.5
c. 4.8
d. 7.2
 
 
Ans: 1.(c)  2.(c)  3.(a)  4.(d)  5.(b)  6.(b)  7.(b)  8.(b)  9.(c)  10.(a) 
 
Topic
×