Miscellaneous

1.  In July 1995, the Central Ganga Authority was redesignated and given the responsibility of coordinating and implementing schemes under the Ganga and other Action Plans. What is it now known as?  
a. Rajiv Gandhi National Drinking Water Mission
b. Central Water Commission
c. National River Conservation Directorate
d. Indira Gandhi Canal Project

2. How can scientists tell the age of a dolphin?
a. Scars on its skin
b. Rings around its teeth
c. Suction capacity of the blowhole
d. Growths on the dorsal fin

3.   The Mariana Trench is the deepest part of the Pacific Ocean. The deepest point in the Mariana Trench is at approximately 11000 metres. What is it known as?
a. Conrad Deep
b. Challenger Deep
c. Puerto Rico Trench
d. South Sandwich Trench

4.  The earth has an envelope of water in its various forms that includes water bodies and water vapour in the atmosphere. What is this aqueous envelope called?
a. Hemisphere
b. Biosphere
c. Hydrosphere
d. Atmosphere

5. On a warm day, water vapour moves into the air from rivers and seas. What is this process called?
a. Transpiration
b. Precipitation
c. Steaming
d. Evaporation

6. What name is given to a plant that has specially adapted itself to grow in salty water?
a. Hydrophyte
b. Hydroplant
c. Halophyte
d. Haloplant

7. Which metal, used in leather tanning, causes ground and surface water pollution on entering nearby water bodies?
a. Aluminium
b. Iron
c. Chromium
d. Lead

8. The unique wildlife of which islands in the southern Pacific helped Charles Darwin shape the principle of evolution through natural selection? 
a. Galapagos
b. Hawaii
c. Madagascar
d. Papua New Guinea

9. Biochemical oxygen demand is a measure of how much dissolved oxygen is being consumed as microbes break down organic matter. A high demand can indicate that levels of dissolved oxygen are falling, with potential danger to the water body’s biodiversity. Which industry sector produces the largest amount of wastes that have high oxygen demand?
a. Automobile
b. Power-generation 
c. Mining and construction
d. Food processing industries

10. What is the study and collection of shells known as?
a. Conchology
b. Ornithology
c. Archaeology
d. Paleontology


Ans: 1.(c)  2.(b)  3.(b)  4.(c)  5.(d)  6.(c)  7.(c)  8.(a)  9.(d)  10.(a) 
 
Topic
×