Marine life


1. Balaeonptera musculus is a marine mammal and the largest known mammal to have existed on Earth. What is this commonly known as?  
a. Humpback whale
b. Blue whale
c. Gray whale
d. Fin whale

2. Among the smallest marine mammals, which animal continues to be classified as an endangered species, though its population has increased considerably in the past few years and its recovery is considered to be a success story in marine conservation?
a. Dolphin
b. Walrus
c. Sea Otter
d. Seal 

3. This large flippered marine mammal is famous for its tusks and stiff bristles called vibrissae that form whiskers. This animal is found in the Arctic region and the layer of fat beneath its skin can be fifteen centimeters in thickness. Which animal are we talking about?
a. Otter
b. Penguin
c. Walrus
d. Dugong

4. Which of the following is NOT a marine organism?
a. Plankton
b. Kelp
c. Terrapin
d. Seamount

5. What is the insulating layer of fat in sea mammals, which protects them from the cold, called? 
a. Blubber
b. Cholesterol
c. Cellulite
d. Thermoseal

6. This cephalopod mollusk is highly intelligent and has a complex nervous system. It is the only invertebrate which has been conclusively shown to use tools. Which animal are we talking about?
a. Manatee
b. Squid
c. Octopus
d. Dolphin

7. Which fish has a fully cartilaginous skeleton (made up only of cartilage) and a soup made of its fin is considered a delicacy?
a. Shark
b. Whale
c. Dolphin
d. Squid

8. India’s Vikramshila River Dolphin Sanctuary is Asia’s only designated protected area for the endangered Ganges River Dolphin. What is the peculiarity about the Gangetic Dolphin?
a. It has no fins
b. It has no gills
c. It is deaf
d. It is blind

9. There is rich diversity of life found in oceans. In which part of the ocean, does the most life exist?
a. In the epipelagic / photic zone (surface to 200 mts below)
b. In the bathypelagic zone (700 – 1000 mts below)
c. At the top of the abyssal plain (6000 mts below)
d. Both (b) and (c)

10.  Organisms such as copepods and krill, are an important part of the food chain because they  feed on algae, converting the energy into a form suitable for consumption by larger animals that cannot feed directly on the miniscule algae. What is this group of organisms called?
a. Phytoplankton
b. Zooplankton
c. Organoplankton
d. None of the above
 
 
Ans: 1. (b)  2. (c)  3. (c)  4. (d)  5. (a)  6. (c)  7. (b)  8. (d)  9. (a)  10. (b) 
 
Topic
×