Ecosystem

1. Of the following types of ecosystems, tell which one is as biologically productive as a tropical rainforest:
a. Grass lands
b. Shallow water areas
c. Coral reefs
d. Agriculture lands

2. What are ‘pastures of the sea’?
a. Estuaries
b. Coastal waters 
c. Antarctic convergence
d. All of the above
3. Of the following types of ecosystems, which one acts as seasonal homes for migratory birds?
a. Savannahs
b. Grasslands
c. Wetlands
d. Tundras

4. Ecologists often divide a lake into:
a. Four major zones
b. Three major zones
c. Eight major zones
d. Nine major zones
Ans: Littoral, Limnetic and Profundal

5. Most deserts do not support vegetation because they do not have:
a. Sufficient  nutrients
b. A favourable temperature
c. Sufficient sunlight
d. Sufficient water

6. Where is the largest stretch of mangrove in the world located?
a. Nicaragua
b. Surinam
c. Bangladesh
d. Bolivia
Answer: The region is Sunderbans. Some portion is in India.

7. Which sea is referred to as an oceanic desert?
a. Red Sea
b. Sargasso Sea
c. Arabian Sea
d. Sea of Japan

8. Of the following mammals, which one can survive without water for a whole year?
a. Wild Ass
b. Gembok
c. Addax
d. None of the above
Answer: It is an inhabitant of the desert regions of the Middle East.

9. An aquifer is associated with:
a. Water
b. Groundwater
c. Rain Water
d. Soil erosion

10. Which ancient Indian scientist claimed that termite mounds were indicators of groundwater?
a. Khana
b. Garga
c. Varahamihira
d. Solihotra
 
 
Ans: 1. (c)  2. (b)  3. (c)  4. (b)  5. (d)  6. (c)  7. (b)  8. (c)  9. (b)  10. (c)
 
Topic
×